
Marchewkowa kokosanka
Kolejne ciasto warzywne i kolejne marchewkowe. Pamiętacie Warzywne ciasto kakaowo-kokosowe? Była tam warstwa kokosowej marchewki. Tym razem zrobiłam jedną warstwę, a do ciasta wykorzystałam całą marchewkę, startą na tarce o małych oczkach. Nie użyłam jajek, więc dodając mleko roślinne z powodzeniem mogą je zajadać weganie. Ciasto jest bezglutenowe, ale (aaaaa!) zawiera cukier (aaaaa!). Oczywiście możecie go zamienić na dowolne słodziwo, ja jednak lubię cukier kokosowy w kokosankach :)
Składniki:
1/2 szklanka mąka kukurydziana
1/2 szklanka mąka ryżowa
80 g wiórki kokosowe
60 g cukier kokosowy
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1/2 łyżeczka soda oczyszczona
5 łyżek olej rzepakowy
1 szklanka marchewka
180 ml mleko może być roślinne
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy olej i mleko, mieszamy. Mąki łączymy ze sobą, dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Masę wykładamy do formy o średnicy 18-20cm lub mniejszej keksówki. Pieczemy w 180 st. C przez 40 minut.