Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Marchewkowe ciasto z ricottą

Marchewkowe ciasto z ricottą

7 października, 2018

Zawsze jest dobra pora na ciasto. Może być do kawy. Nawet porannej. Pachnące wanilią marchewkowe ciasto z wypełnieniem z ricotty.

Ciasto:
150 g marchewki
1 szklanka maślanki
140 g mąki
30 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
2 jajka
100 g słodziwa
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Wypełnienie:
250 g ricotty
1 jajko
2 łyżki słodziwa
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki
kilka kropel aromatu waniliowego

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Tłuszcz topimy dodajemy do startej marchewki wraz z pozostałymi mokrymi składnikami. Mąkę mieszamy z suchymi składnikami, a następnie dodajemy do mokrych, dokładnie mieszając.
Ser ubijamy z żółtkiem, aromatem waniliowym i słodziwem. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

Dno formy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Do formy wylewamy część ciasta. Na środek wykładamy masę serową. Następnie wylewamy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C.

12 porcji, jedna ma ok. 120 kcal, B: 6 g, T: 6 g, W: 10 g

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Na słodko, Przepisy
ciasto, marchewka, marchewkowe, pieczone, ricotta

Post navigation

NEXT
Chlebek dyniowy
PREVIOUS
Czekoladowy sernik

2 thoughts on “Marchewkowe ciasto z ricottą”

  1. Pingback: Marchewkowe ciasto z ricottą | FlyB Kulinaria
  2. Karolina pisze:
    29 października, 2018 o 1:44 pm

    Noszę się z zamiarem spróbowania tego wypieku od dłuższego czasu. Dziś pojechałam do sklepu po składniki. Niestety ricotty nie było :( Zakupiłam mascarpone. Czy można ricottę zastąpić mascarpone?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.