Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Marchewkowe ciasto z ricottą

Marchewkowe ciasto z ricottą

7 października, 2018

Zawsze jest dobra pora na ciasto. Może być do kawy. Nawet porannej. Pachnące wanilią marchewkowe ciasto z wypełnieniem z ricotty.

Ciasto:
150 g marchewki
1 szklanka maślanki
140 g mąki
30 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
2 jajka
100 g słodziwa
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Wypełnienie:
250 g ricotty
1 jajko
2 łyżki słodziwa
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki
kilka kropel aromatu waniliowego

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Tłuszcz topimy dodajemy do startej marchewki wraz z pozostałymi mokrymi składnikami. Mąkę mieszamy z suchymi składnikami, a następnie dodajemy do mokrych, dokładnie mieszając.
Ser ubijamy z żółtkiem, aromatem waniliowym i słodziwem. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

Dno formy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Do formy wylewamy część ciasta. Na środek wykładamy masę serową. Następnie wylewamy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C.

12 porcji, jedna ma ok. 120 kcal, B: 6 g, T: 6 g, W: 10 g

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Na słodko, Przepisy
ciasto, marchewka, marchewkowe, pieczone, ricotta

Post navigation

NEXT
Chlebek dyniowy
PREVIOUS
Czekoladowy sernik

2 thoughts on “Marchewkowe ciasto z ricottą”

  1. Pingback: Marchewkowe ciasto z ricottą | FlyB Kulinaria
  2. Karolina pisze:
    29 października, 2018 o 1:44 pm

    Noszę się z zamiarem spróbowania tego wypieku od dłuższego czasu. Dziś pojechałam do sklepu po składniki. Niestety ricotty nie było :( Zakupiłam mascarpone. Czy można ricottę zastąpić mascarpone?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.