
Marchewkowe ciasto z ricottą
Zawsze jest dobra pora na ciasto. Może być do kawy. Nawet porannej. Pachnące wanilią marchewkowe ciasto z wypełnieniem z ricotty.
Ciasto:
150 g marchewki
1 szklanka maślanki
140 g mąki
30 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
2 jajka
100 g słodziwa
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Wypełnienie:
250 g ricotty
1 jajko
2 łyżki słodziwa
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki
kilka kropel aromatu waniliowego
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Tłuszcz topimy dodajemy do startej marchewki wraz z pozostałymi mokrymi składnikami. Mąkę mieszamy z suchymi składnikami, a następnie dodajemy do mokrych, dokładnie mieszając.
Ser ubijamy z żółtkiem, aromatem waniliowym i słodziwem. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Dno formy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Do formy wylewamy część ciasta. Na środek wykładamy masę serową. Następnie wylewamy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C.
12 porcji, jedna ma ok. 120 kcal, B: 6 g, T: 6 g, W: 10 g
2 thoughts on “Marchewkowe ciasto z ricottą”
Noszę się z zamiarem spróbowania tego wypieku od dłuższego czasu. Dziś pojechałam do sklepu po składniki. Niestety ricotty nie było :( Zakupiłam mascarpone. Czy można ricottę zastąpić mascarpone?