
Marchewkowe grahamki
Na śniadanie i nie tylko. Na ciepło smakują wybornie z samym masłem. Ja zajadam z twarożkiem i masłem orzechowym.
350 g mąki Grahama (typ 1850)
100 g mąki orkiszowej jasnej
1/4 szklanki płatków owsianych
25 g drożdży świeżych
25 ml oleju rzepakowego
250 ml maślanki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
1 średnia marchewka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Drożdże i miód rozpuszczamy w maślance, dodajemy oliwę, sól, płatki owsiane i marchewkę. Mieszamy dokładnie i dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny. Po tym czasie wyrabiamy ciasto, dzielimy na 8 części. Każdą z nich formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Pieczemy w 220 st. C przez 15-20 minut.