
Marchewkowo-szpinakowe babeczki z fetą
Dawno już piekłam babeczki szpinakowe. Dziś upiekłam je w zupełnie innym niż zwykle wydaniu. Jogurtowym.
12 babeczek:
250 g jogurtu naturalnego
200 g mąki gryczanej
100 g marchewki, jedna średniej wielkości
60 g sera typu feta
50 g szpinaku (3 brykiety mrożone lub szklanka świeżego)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Marchew obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Szpinak rozmrażamy i lekko odcedzamy z nadmiaru wody. Jeśli używamy świeżego – szatkujemy dość drobno.
Mieszamy ze sobą suche składniki i dodajemy mokre. Ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową masę wykładamy do papilotek i pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 st. C.