
Maślane babeczki z kremem
Kruche na zewnątrz, puszyste w środku. Otulone czekoladowym kremem. Babeczki doskonałe na każdą okazję. I brak okazji.

Babeczki:
250 g mąki
150 g słodziwa
2 jajka
125 ml mleka
100 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
250 g mascaropone
100 g gorzkiej czekolady
1-2 łyżki słodziwa
opcjonalnie: łyżka soku z jagód lub barwnik spożywczy
Suche składniki na ciasto łączymy ze sobą. Masło rozpuszczamy, mieszamy z mlekiem i jajkami. Dosypujemy suche składniki. Mieszamy do czasu, aż masa stanie się jednolita. Ciasto wykładamy do foremek na babeczki. Pieczemy w 180 st. C, przez 25 minut.
Mascarpone ubijamy ze słodziwem. Odkładamy ok. 2-3 łyżki (50 g) i mieszamy z sokiem lub barwnikiem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ostudzoną dodajemy do mascarpone, stale ubijając.
W upieczonych babeczkach wycinamy otwory, w które wkładamy masę jagodową. Przy pomocy rękawa cukierniczego, dekorujemy babeczki kremem czekoladowym. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny, aby krem stężał.