
Maślane babeczki
z malinami i kremem kajmakowym
12 babeczek:
125 g masła
3 jajka
120 g jogurtu naturalnego
160 g mąki
100 g ksylitolu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g malin
krem:
100 g masy kajmakowej
150 g jogurtu skyr
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy do masła po jednym jajku. Na koniec dodajemy jogurt. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy partiami do maślanej masy. Na koniec dodajemy maliny i mieszamy delikatnie.
Masę wykładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.
Jogurt ubijamy z masą kajmakową. Przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżki wykładamy masę na przestudzone muffinki.
Dekorujemy owocami.
1 babeczka ma ok. 219 kcal,
B – 5 g, T – 13 g, W – 25 g
WW – 2,4
WBT – 1,4 g
IG – 43
ŁG – 10