Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Mazurek serowy

Mazurek serowy

15 kwietnia, 2019

z czekoladowo-owocowym nadzieniem

Podobno prędzej, czy później dopada nas „pierwszy raz”. Lepiej późno, niż wcale. Pierwsze podejście do mazurka. Smaczne, więc udane. Mistrzynią dekoracji cukierniczych nie jestem, więc pozostaje mi nadrabiać smakiem :)

Ciasto:
200 g chudego twarogu
200 g masła
300 g mąki (2 szklanki)
2 żółtka

Krem 1:
70 g czekolady gorzkiej lub deserowej
70 g konfitury malinowej
listek żelatyny

Krem 2:
50 g białej czekolady + barwnik spożywczy (użyłam fioletowego)
3 łyżki mleka

Ciasto:
Składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego lub melaksera. Jeśli zagniatamy ręcznie, warto twaróg wcześniej zmielić lub zmiksować. Ciasto jest gotowe, gdy masło zostanie dokładnie połączone z pozostałymi składnikami, a grudki sera będą prawie niewidoczne.
Ciasto wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rękoma formujemy kształt, który chcemy uzyskać – kwadrat, prostokąt lub jajo. Brzegi ciasta zawijamy do środka, robiąc niewielki rant. Można docisnąć delikatnie końcówką trzepaczki do jajek lub widelcem, aby nadać kształt.
Ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Krem 1:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna, dodajemy konfiturę i dokładnie mieszamy. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Gdy zmięknie podgrzewamy i dodajemy do masy. Mieszamy energicznie, by dobrze wymieszać składniki.
Krem wylewamy na ostudzone ciasto, wyrównujemy powierzchnię nożem, jeśli jest taka potrzeba.

Krem 2:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i barwnik. Masę wylewamy kleksami na wierzch ciasta, następnie wykałaczką „rysujemy” kreski w poprzek ciasta, przeciągając krem.

Dekorujemy owocami, płatkami migdałów i pozostawiamy, aby masa stężała.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Na słodko, Przepisy
ciasto, kruche, mazurek, pieczone, święta, wielkanoc

Post navigation

NEXT
Jogurtowa babka
PREVIOUS
Pieczone mielone z pasternakiem

One thought on “Mazurek serowy”

  1. Pingback: Mazurek serowy | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.