Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Mięso w sosie musztardowym

Mięso w sosie musztardowym

7 lutego, 2019

Niepozorna musztarda potrafi zastąpić w kuchni szereg przypraw. Warto o niej pamiętać nie tylko z okazji grillowanej kiełbasy, ani sosu vinaigrette do sałatki. Intensywny aromat musztardy dodaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Kwasowość natomiast sprawia, że wykorzystana do mięs, czyni je wyjątkowo kruchymi.

Marynowanie

Najczęściej musztardę do mięs wykorzystuję do wykonania marynaty.
Musztardę sarepską mieszam z olejem rzepakowym, solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jeśli chcę uzyskać smak ziołowy. Jeśli nie, zamiast ziół dodaję garam masala, curry i mieloną kolendrę, a zamiast soli – sos sojowy. Aby uzyskać słodko-kwaśną marynatę mieszam musztardę z oliwą, miodem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Mięso staram się marynować dzień przed jego obróbką termiczną.

Przez 24 godziny marynata wnika tylko na milimetr w głąb mięsa. Powinniśmy marynować mięso przez około pięć dni, żeby marynata naprawdę intensywnie w nie wniknęła. Dobrze zamarynowane mięso, dzięki powłoce tłuszczu, nie będzie miało dostępu do wody i powietrza, które odpowiadają za psucie się produktu. 
Mięso w marynacie odpoczywa i starzeje się, przez co staje się bardziej delikatne. Warto jednak pamiętać, aby przed smażeniem lub pieczeniam mięso osuszyć z ziół oraz przypraw, które pozostawione, spalą się.
Zalewając marynatą mięso, należy zwróć uwagę, aby całkowicie je przykryć. Jeśli mięso posiada skórkę, warto ją przekłuć, by marynata mogła dostać się do jego wnętrza. 

Sos musztardowy

Nie operuję przepisem na mięso w sosie musztardowym. Zwyczajnie smażę mięso, doprawiam ulubionymi ziołami i przyprawami, najczęściej majerankiem i mieloną kolendrą. Smażę krótko, a następnie dodaję dwie lub trzy łyżki musztardy, pora pokrojonego w talarki (lub szalotkę) i duszę pod przykryciem ok. 20 minut. Jeśli trzeba, podlewam wodą.
Po musztardę sięgam najczęściej przygotowując wieprzowinę, ale także do ryby.
Znacznie rzadziej przygotowuję sos, który z powodzeniem można wykorzystać do dań z jajek lub szparagów
1 łyżka masła,
2 łyżki mąki,
1 szklanka wody
2 łyżki ulubionej musztardy,
1/2 łyżeczki przyprawy do rosołu.

Masło rozpuszczam w rondelku, na niewielkim ogniu, aby się nie przypaliło. Gdy lekko przestygnie dodaję mąkę i mieszam dokładnie rózgą, aby uniknąć grudek i zyskać jednolitą masę. Dodaję letnią wodę, musztardę i przyprawy, ponownie mieszam i gotuję. Gdy sos zaczyna gęstnieć, zdejmuję z ognia.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

O jedzeniu, Przepisy, Sosy, musy, dipy
do mięsa, musztarda

Post navigation

NEXT
Domowa lazania
PREVIOUS
Babki niezdecydowane

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.