
Mięso w sosie musztardowym
Niepozorna musztarda potrafi zastąpić w kuchni szereg przypraw. Warto o niej pamiętać nie tylko z okazji grillowanej kiełbasy, ani sosu vinaigrette do sałatki. Intensywny aromat musztardy dodaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Kwasowość natomiast sprawia, że wykorzystana do mięs, czyni je wyjątkowo kruchymi.
Marynowanie
Najczęściej musztardę do mięs wykorzystuję do wykonania marynaty.
Musztardę sarepską mieszam z olejem rzepakowym, solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jeśli chcę uzyskać smak ziołowy. Jeśli nie, zamiast ziół dodaję garam masala, curry i mieloną kolendrę, a zamiast soli – sos sojowy. Aby uzyskać słodko-kwaśną marynatę mieszam musztardę z oliwą, miodem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Mięso staram się marynować dzień przed jego obróbką termiczną.
Przez 24 godziny marynata wnika tylko na milimetr w głąb mięsa. Powinniśmy marynować mięso przez około pięć dni, żeby marynata naprawdę intensywnie w nie wniknęła. Dobrze zamarynowane mięso, dzięki powłoce tłuszczu, nie będzie miało dostępu do wody i powietrza, które odpowiadają za psucie się produktu.
Mięso w marynacie odpoczywa i starzeje się, przez co staje się bardziej delikatne. Warto jednak pamiętać, aby przed smażeniem lub pieczeniam mięso osuszyć z ziół oraz przypraw, które pozostawione, spalą się.
Zalewając marynatą mięso, należy zwróć uwagę, aby całkowicie je przykryć. Jeśli mięso posiada skórkę, warto ją przekłuć, by marynata mogła dostać się do jego wnętrza.
Sos musztardowy
Nie operuję przepisem na mięso w sosie musztardowym. Zwyczajnie smażę mięso, doprawiam ulubionymi ziołami i przyprawami, najczęściej majerankiem i mieloną kolendrą. Smażę krótko, a następnie dodaję dwie lub trzy łyżki musztardy, pora pokrojonego w talarki (lub szalotkę) i duszę pod przykryciem ok. 20 minut. Jeśli trzeba, podlewam wodą.
Po musztardę sięgam najczęściej przygotowując wieprzowinę, ale także do ryby.
Znacznie rzadziej przygotowuję sos, który z powodzeniem można wykorzystać do dań z jajek lub szparagów
1 łyżka masła,
2 łyżki mąki,
1 szklanka wody
2 łyżki ulubionej musztardy,
1/2 łyżeczki przyprawy do rosołu.
Masło rozpuszczam w rondelku, na niewielkim ogniu, aby się nie przypaliło. Gdy lekko przestygnie dodaję mąkę i mieszam dokładnie rózgą, aby uniknąć grudek i zyskać jednolitą masę. Dodaję letnią wodę, musztardę i przyprawy, ponownie mieszam i gotuję. Gdy sos zaczyna gęstnieć, zdejmuję z ognia.