
Migdałowy wieniec z makiem
Pyszne ciasto z mielonymi migdałami i niebieskim makiem. Miękkie, delikatne i dobrze nadziane ;) Idealne na świąteczny podwieczorek, ale też i bez okazji, do kawy, herbaty, wina.
Przepis zaczerpnęłam z książki Tadeusza Barowicza, Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. W oryginale nadzienie składa się z orzechów włoskich, a ciasto wykonane jest z mąki pszennej i cukru. Jednak od dłuższego czasu chodziła za mną drożdżówka z makiem, więc mam nadzieję, że moja wersja Wam zasmakuje. Niewątpliwie jest trochę zdrowsza, mniej kaloryczna i jak sądzę – równie smaczna.

Migdałowy wieniec z makiem
Ingredients
Ciasto
- 500 g mąka orkiszowa
- 100 g erytrol lub innego słodziwa, ale nie ksylitolu, bo ciasto nie wyrośnie
- 125 g masło
- 8 g drożdże instant
- 3 szt jajko
- 1 łyżeczka miód
Nadzienie
- 130 g mąka migdałowa
- 40 g mak
- 1 szt białko jaja
- 60 g erytrol lub innego słodziwa
- 0,5 szklanka mleko
Instructions
- Wszystkie składniki ciasta zagnieść, odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Z wyrośniętego ciasta uformować trzy długie wałki, rozwałkować je na prostokąty
- Wymieszać składniki nadzienia i posmarować nim prostokąty ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku. Powstałe roladki zapleść w warkocz, a następnie uformować z niego wieniec. Piec w 180 st. C przez 40-50 minut.