Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Mleczna kanapka

Mleczna kanapka

20 kwietnia, 2016

Praktycznie wszystkie dostępne na rynku „mleczne kanapki” mają podobny skład. Trochę mleka (w proszku), jajka (w proszku), olej palmowy, cukier (lub, co gorsze – syrop kukurydziany), kakao, mąka. Gdyby na tym skład się skończył, byłoby całkiem dobrze, jak na produkt wysokoprzetworzony. Ale się tu nie kończy. Do tego dorzucić trzeba substancje spulchniające (difosforan disodowy, wodorowęglan sodu, węglan amonu), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych) i aromaty, kwas askorbinowy, raczej jako konserwanty, niż witamina C.

Taka kanapka w 100 g ma ponad 420 kcal, prawie 30 g tłuszczu i 34 g węglowodanów, z czego aż 30 g cukru. Jedna taka kanapka pokrywa 10 % zapotrzebowania na cukier, czyli 100%, ponieważ dorosły człowiek powinien pobierać z cukru właśnie 10% wszystkich kalorii w ciągu dnia.

Jeśli weźmiemy 5 jajek, szklankę mąki, puszkę mleka kokosowego, szklankę słodziwa, np. erytrolu lub stewii oraz ze dwie łyżki kakao otrzymamy produkt, który w 100 g ma ok. 200 kcal, 11 g tłuszczu i 16 g węglowodanów i 0 (zero!) cukru.

Mleczna kanapka

Print Recipe Pin Recipe
Servings 10

Ingredients
  

  • 5 szt jajko
  • 1 szklanka mąka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka erytrol lub inne słodziwo
  • 1 puszka mleko kokosowe z lodówki

Instructions
 

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy kolejno: żółtka, 2/3 erytrolu, kakao i mąkę. Ubijamy na puszystą masę. Przelewamy do kwadratowej foremki o bokach ok. 20-25 cm. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 15-20 minut. Po upieczeniu studzimy.
  • Stałą masę mleka przekładamy do miski uważając na wodę zebraną pod masą. Ubijamy ją z pozostałą częścią erytrolu. Jeśli masa będzie bardzo rzadka można dodać łyżkę mąki z tapioki lub ziemniaczanej.
  • Ciasto przekrawamy na dwie części - spodnią i wierzchnią. Wykładamy masę mleczną na spód i przykrywamy wierzchem. Wstawiamy do lodówki na 1-2h żeby się scaliło.

Notes

Ciasto można posmarować dżemem przed przełożeniem kremem. Można też wykonać polewę czekoladową rozpuszczając czekoladę gorzką z 3-4 łyżkami wody lub mleka.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Przepisy

Post navigation

NEXT
Podstawowe ciasto makaronowe
PREVIOUS
Niedziela w kuchni

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 915 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2021   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.