
Mleczna kanapka
Praktycznie wszystkie dostępne na rynku „mleczne kanapki” mają podobny skład. Trochę mleka (w proszku), jajka (w proszku), olej palmowy, cukier (lub, co gorsze – syrop kukurydziany), kakao, mąka. Gdyby na tym skład się skończył, byłoby całkiem dobrze, jak na produkt wysokoprzetworzony. Ale się tu nie kończy. Do tego dorzucić trzeba substancje spulchniające (difosforan disodowy, wodorowęglan sodu, węglan amonu), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych) i aromaty, kwas askorbinowy, raczej jako konserwanty, niż witamina C.
Taka kanapka w 100 g ma ponad 420 kcal, prawie 30 g tłuszczu i 34 g węglowodanów, z czego aż 30 g cukru. Jedna taka kanapka pokrywa 10 % zapotrzebowania na cukier, czyli 100%, ponieważ dorosły człowiek powinien pobierać z cukru właśnie 10% wszystkich kalorii w ciągu dnia.
Jeśli weźmiemy 5 jajek, szklankę mąki, puszkę mleka kokosowego, szklankę słodziwa, np. erytrolu lub stewii oraz ze dwie łyżki kakao otrzymamy produkt, który w 100 g ma ok. 200 kcal, 11 g tłuszczu i 16 g węglowodanów i 0 (zero!) cukru.

Mleczna kanapka
Ingredients
- 5 szt jajko
- 1 szklanka mąka
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka erytrol lub inne słodziwo
- 1 puszka mleko kokosowe z lodówki
Instructions
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy kolejno: żółtka, 2/3 erytrolu, kakao i mąkę. Ubijamy na puszystą masę. Przelewamy do kwadratowej foremki o bokach ok. 20-25 cm. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 15-20 minut. Po upieczeniu studzimy.
- Stałą masę mleka przekładamy do miski uważając na wodę zebraną pod masą. Ubijamy ją z pozostałą częścią erytrolu. Jeśli masa będzie bardzo rzadka można dodać łyżkę mąki z tapioki lub ziemniaczanej.
- Ciasto przekrawamy na dwie części - spodnią i wierzchnią. Wykładamy masę mleczną na spód i przykrywamy wierzchem. Wstawiamy do lodówki na 1-2h żeby się scaliło.