
Morwa biała
Małe białe jeżyny – tak można opisać wygląd morwy białej. Jest to bardzo słodki owoc, zawierający dużo cukrów prostych. Niemniej jednak morwa biała słynie z właściwości obniżania poziomu glukozy we krwi. Obecnie na rynku możemy dostać morwę białą w postaci herbaty i suszonych owoców, a także w formie mocno przetworzonej – tabletek. Ja preferuję owoce suszone. Dodaję je do ciasta, owsianki, a także sięgam po nie, gdy mam ochotę na przekąskę. Można je dodać do herbaty, a jeśli zmielimy owoce – zaparzyć je jak herbatę.
Suszone owoce w 100 g mają prawie 340 kcal, jednak owoce są lekkie i garść ok. 30 g to spora porcja. Morwa biała jest bogata w wapń i witaminę C. Jest ceniona za obniżanie stężenia cholesterolu oraz blokowanie rozkładu węglowodanów. Ma właściwości lekko przeczyszczające i działa wykrztuśnie. Jest naturalnym antybiotykiem, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Warto po nią sięgać nie tyko przy odchudzaniu.