
Mus czekoladowy – fit wersja
W oryginale na mus składa się śmietanka 30% tłuszczu i gorzka czekolada. W odchudzonej wersji zamiast śmietanki mieszamy pół na pół – stałą część mleczka kokosowego i jogurt skyr.
Oryginalna wersja ma w porcji ok. 240 kcal, fit – tylko 160 kcal.
6 porcji:
150 g stałej części mleka kokosowego (ok. 17-20% tłuszczu)
150 g jogurtu skyr
100 g gorzkiej czekolady
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.
Zarówno mleko jak i skyr powinny być zimne, z lodówki.
Stałą część mleczka kokosowego ubijamy na możliwe sztywną i puszystą masę. Dodajemy partiami jogurt skyr i ubijamy do połączenia składników.
Przestudzoną czekoladę dodajemy partiami do „bitej śmietany”, delikatnie mieszając. Gotowy mus przekładamy do pucharków i odstawiamy na ok. 2 h do lodówki.
Porcja ma ok. 160 kcal
B – 5 g, T – 11 g, W – 11 g,
WW 1,1
WBT 1,2
IG 25
ŁG 3
Dla porównania, wersja ze śmietaną 30% ma ok. 240 kcal
B – 2 g, T – 21 g, W – 11 g
WW 1,1
WBT 2,0
IG 24
ŁG 4