
Muszle z mięsem mielonym
Niby zwykła zapiekanka makaronowa, a jednak nie aż tak. Od zwykłej zapiekanki różni się lekkością, jaką daje sos pomidorowy, pozbawiony gęstych dodatków. Nawet ten ser jakiś taki… lżejszy ;)
250-300 g makaronu conchiglioni
500 g wołowego mięsa mielonego
700 g passaty
200 g mieszanki sera: cheddar, mozzarella, parmezan
czosnek, oregano, papryka mielona, garam masala
Mięso podsmażyć krótko na patelni bez dodatku tłuszczu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i garam masala; wymieszać.
Makaron gotować krótko, al’dente.
Na dno formy do zapiekania wylać passatę. Posypać oregano, solą i częścią sera. Muszle nadziewać mięsem, układać na passacie. Posypać resztą sera. Zapiekać ok. 30-40 minut w 180 st. C.