
Na straganie…
Korzenny warzywniak z brokułem. Pomysł na obiad lub kolację. Samodzielny posiłek lub dodatek do kaszy, mięsa, makaronu. Na ciepło lub na zimno.
1 seler,
2 buraki,
3 młode ziemniaki w łupinie,
1 mały batat,
1 średnia pietruszka.
2-3 młode marchewki,
kilka rzodkiewek,
1/2 brokuła.
Pierwszą część warzyw kroimy w plastry i układamy w formie warstwami. Na wierzch kładziemy różyczki brokuła, rzodkiewkę w całości lub jej połówki, marchewkę.
Warzywa pieczemy pod przykryciem przez 30-45 minut, a następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 15 minut.
Warzywa można posypać serem. Można też zalać szklanką mleka wymieszaną z 2-3 jajkami, samymi jajkami (4-5) lub masą jajeczną z serem.
Smacznego!