
Naleśniki czekoladowe
Gryczane, czekoladowe naleśniki z twarożkiem truskawkowym polecają się nie tylko na śniadanie.
Naleśniki:
50 g mąki gryczanej (ok. 3 czubate łyżki)
1 łyżka kakao
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki wody gazowanej
1 jajko
Nadzienie:
czubata łyżka dżemu 100 % truskawek
1 opakowanie serka grani
Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta – należy dolać odrobinę wody. Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni przetartej tłuszczem. Delikatnie obracamy na drugą stronę. Ciepłe naleśniki są kruche i łamliwe, ale gdy ostygną, stają się trochę bardziej „współpracujące” ;)
Twarożek mieszamy z dżemem, smarujemy naleśniki.
Całość ma 642 kcal
B: 42 g
T: 23 g
W: 69 g
3 thoughts on “Naleśniki czekoladowe”
gryczano-czekoladowe..ale to musi byc pyszne! i mocne w smaku
Można dać mąkę jaglaną?
Można. Każda będzie dobra. Z glutenem sprawi, że naleśniki będą elastyczne i miękkie. Mąka z orzechów może wymagać dodania łyżki mielonego siemienia, aby lepiej ciasto związało.