Naleśniki niebanalne
Ciasto podstawowe:
1 szklanka mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody mocno nasyconej gazem
Jajka, mleko i mąkę miksujemy. Dodajemy wodę i mieszamy szybko, aby masa była jednolita. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni przetartej tłuszczem.
Tu kończą się banalne naleśniki….
a tutaj zaczynają się niebanalne ;)
Proszek lub sok z buraka (wtedy dosypujemy trochę mąki, aby masa nie była zbyt rzadka) lub liofilizowane owoce – nadadzą delikatnie słodkawy smak i piękny różowy kolor.
Szpinak lub rukola (najlepiej zmiksować je najpierw z mlekiem i jajkami, a następnie dodać pozostałe składniki) nadadzą nie tylko kolor, ale także świeży smak; rukola lekko ostry, orzechowy.
Chlorella – smak alg i znacznie głębsza zieleń, niż w przypadku szpinaku i roszponki.
Matcha – intensywny smak i zapach zielonej herbaty, niestety kolor po usmażeniu jest mało wyrazisty.
Sok z jagód lub same jagody – to nie tylko fioletowy kolor (trzeba uważać, ponieważ po usmażeniu naleśniki mogą wyjść szare), ale także słodko-kwaśny smak.
Kakao – smak czekolady i piękny brązowy kolor.
Puree z dyni może zastąpić jajko, a dodatkowo wzbogaci naleśniki o słodycz i pomarańczowy kolor
Można też wykorzystać barwniki spożywcze, jednak to już nie będzie magia.
Czym nadziać naleśniki? Oj, ogranicza nas tylko wyobraźnia… nie dajmy się
One thought on “Naleśniki niebanalne”