Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

(Nie-taka) zwykła zupa szczawiowa

(Nie-taka) zwykła zupa szczawiowa

17 lipca, 2016

Niby zwykła zupa szczawiowa. Najlepsza ze świeżego szczawiu. Taka, że powieka skacze. Nie każdy jednak lubi tyle kwasu. Zamiast cukru, miodu czy innego słodziwa w mojej zupie wylądowała suszona morwa biała i świeża stewia. Jejku-jej! To był strzał w dziesiątkę!

Szczaw jest bardzo dobrym źródłem beta karotenu i witaminy C. Niestety zawiera także duże ilości kwasu szczawiowego, który utrudnia wchłanianie wapnia. Szczaw nie jest polecany osobom, które cierpią na kamicę, reumatyzm i artretyzm. W skrajnych przypadkach może nasilać stany chorobowe.

Na 4 talerze zupy użyłam:

1 duży pęczek szczawiu
2 młode marchewki
3 młode ziemniaki
3 łyżki suszonej morwy białej
1 listek stewii
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka lubczyku

do podania: ugotowane:  6 jajek lub 100 g ryżu

Warzywa pokrojone w kostkę i posiekany szczaw gotujemy w ok. 1,5l wody. Gdy będą miękkie dodajemy przyprawy, stewię i morwę i miksujemy na gładką masę. Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem lub ryżem.

 

 

 

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Przepisy, Wegetariańskie, Zupy
gotowane, obiad, szczaw, wegańskie, wegetariańskie, zupa

Post navigation

NEXT
Patisony nadziewane
PREVIOUS
Kotlety z kaszy jaglanej i buraka

2 thoughts on “(Nie-taka) zwykła zupa szczawiowa”

  1. tymon pisze:
    18 lipca, 2016 o 12:33 pm

    hmm przecież kwas zawarty w szczawiu blokuje gotowanie się więc warzywa raczej będą twarde a dodatkowo w przepisie najpierw jest mowa o szczawiu a potem o szpinaku.
    Dziwny ten przepis nie zwyczajny

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      18 lipca, 2016 o 6:24 pm

      Szpinak to moja pomyłka słowna, już poprawiłam, dziękuję za zwrócenie uwagi :)
      Tak, kwas utrudnia gotowanie innych warzyw, ale nie aż tak, by nie wyszła z tego pyszna zupa. Zawsze można gotować warzywa bez szczawiu, a ten dodać na końcu.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 856 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2022   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.