Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

(Nie-taka) zwykła zupa szczawiowa

(Nie-taka) zwykła zupa szczawiowa

17 lipca, 2016

Niby zwykła zupa szczawiowa. Najlepsza ze świeżego szczawiu. Taka, że powieka skacze. Nie każdy jednak lubi tyle kwasu. Zamiast cukru, miodu czy innego słodziwa w mojej zupie wylądowała suszona morwa biała i świeża stewia. Jejku-jej! To był strzał w dziesiątkę!

Szczaw jest bardzo dobrym źródłem beta karotenu i witaminy C. Niestety zawiera także duże ilości kwasu szczawiowego, który utrudnia wchłanianie wapnia. Szczaw nie jest polecany osobom, które cierpią na kamicę, reumatyzm i artretyzm. W skrajnych przypadkach może nasilać stany chorobowe.

Na 4 talerze zupy użyłam:

1 duży pęczek szczawiu
2 młode marchewki
3 młode ziemniaki
3 łyżki suszonej morwy białej
1 listek stewii
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka lubczyku

do podania: ugotowane:  6 jajek lub 100 g ryżu

Warzywa pokrojone w kostkę i posiekany szczaw gotujemy w ok. 1,5l wody. Gdy będą miękkie dodajemy przyprawy, stewię i morwę i miksujemy na gładką masę. Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem lub ryżem.

 

 

 

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Przepisy, Wegetariańskie, Zupy
gotowane, obiad, szczaw, wegańskie, wegetariańskie, zupa

Post navigation

NEXT
Patisony nadziewane
PREVIOUS
Kotlety z kaszy jaglanej i buraka

2 thoughts on “(Nie-taka) zwykła zupa szczawiowa”

  1. tymon pisze:
    18 lipca, 2016 o 12:33 pm

    hmm przecież kwas zawarty w szczawiu blokuje gotowanie się więc warzywa raczej będą twarde a dodatkowo w przepisie najpierw jest mowa o szczawiu a potem o szpinaku.
    Dziwny ten przepis nie zwyczajny

    Odpowiedz
    1. Kucharzyca pisze:
      18 lipca, 2016 o 6:24 pm

      Szpinak to moja pomyłka słowna, już poprawiłam, dziękuję za zwrócenie uwagi :)
      Tak, kwas utrudnia gotowanie innych warzyw, ale nie aż tak, by nie wyszła z tego pyszna zupa. Zawsze można gotować warzywa bez szczawiu, a ten dodać na końcu.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.