
Niedziela w kuchni
Krótka, bo pogoda nie sprzyja zamykaniu się w kuchni. Babeczki ze szpinakiem w szynce prosciutto w odsłonie z mąki z ciecierzycy, ze świeżym szpinakiem (nie blanszowanym) oraz z dodatkiem sera mozzarella. Zwykła zapiekanka ziemniaczana z piersią kurczaka i passatą oraz truskawkowe babeczki.
Zapiekanka prostsza niż prosta. 4 ziemniaki i dwie polędwiczki z piersi kurczaka lub indyka, szklanka passaty. Ziemniaki i mięso kroimy na cienkie plastry. Szkło żaroodporne lub formę wykładamy ziemniakami, następnie układamy warstwę mięsa i znowu ziemniaków i tak dwa razy (lub więcej). Ostatnia warstwa należy do ziemniaków, na które wylewamy passatę i posypujemy dowolnym serem. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 st. C.
Truskawkowe babeczki równie proste, choć przy nich jest więcej zabawy. Truskawki kroimy drobno, układamy w foremkach i zalewamy truskawkową galaretką. Gdy galaretka stężeje przygotowujemy drugą, ale w o połowę mniejszej ilości wody, a następnie mieszamy ją z naturalnym serkiem homogenizowanym. Im bardziej napowietrzymy masę, tym delikatniejsza będzie. Ja użyłam blendera z końcówką do ubijania i otrzymałam gładką piankę. Dolewamy do foremek i czekamy aż stężeje – jeśli serek był zimny, to stężeje bardzo szybko. Aby wyciągnąć babeczki z foremki należy je na chwilę zanurzyć we wrzątku przełożyć na talerzyk.
Na koniec szybki jogurt pitny – naturalny jogurt zmiksowany z bananem i jagodami.

Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto
Ingredients
- 12 plaster szynka prosciutto
- 250 g mąka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 2 szt jajko
- 70 g masło roztopione
- 250 ml maślanka
- 200 g szpinak siekany, mrożony lub świeży
- 1/2 łyżeczka sól
Instructions
- Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy w zwartą masę, ale nie mieszamy zbyt długo.
- Plastrami szynki wykładamy formę do mufiinek. Do środka wkładamy po solidnej łyżce ciasta. Pieczemy 20-25 minut w 180 st. C.
2 thoughts on “Niedziela w kuchni”
smakowicie to wszystko wygląda :)
Dziękuję, staram się, by nie tylko wyglądały, ale i smakowały :)