
Niedziela w kuchni
Dwa dni pod rząd to istne szaleństwo :)
Dzisiejsza niedziela trochę z doskoku, niemniej jednak bardzo udana.
Śniadanie „róż…” – różane i różowe. Biała kasza gryczana z płatkami róż, jogurtem naturalnym i owocami: jabłkiem, bananem,malinami i truskawkami.
Na obiad ciasto a’la tarta z cukinii, z łososiem i serem mozzarella. Bardzo szybkie w przygotowaniu i jeszcze bardziej smaczne.
1 mała cukinia
200 g łososia świeżego
1-2 łyżki mąki
2 jajka
2 łyżki jogurtu
1 kulka mozzarelli
sól, pieprz cytrynowy, koperek do smaku.
Cukinię ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z odrobiną soli, jednym jajkiem i mąką. Masą wykładamy małą foremkę na spodzie i po bokach. Na spód kładziemy łososia pokrojonego w kawałki lub plastry przyprawiamy pieprzem i koperkiem. Drugie jajko ubijamy na puszystą masę razem z łyżką jogurtu i masą zalewamy łososia. Mozzarellę kroimy w kostkę i wykładamy na wierzch masy jajecznej. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st. C.
Na deser buraczane brownie z malinami w formie babeczek
Sok wycisnęłam z dwóch średnich buraków i dwóch dużych marchewek wykorzystując wiórki do wykonania babeczek.
W/w wiórki
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki erytrolu
3-4 łyżki kakao
3 łyżki mąki ryżowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
27 malin
2 kostki gorzkiej czekolady Lindt (85% kakao)
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Wykładamy do silikonowych kokilek po jednej łyżce masy. Na masę układamy po 2 sztuki malin, a następnie przykrywamy kolejną porcją masy. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, wyciągamy babeczki i na wierzch każdej układamy po małym kawałku gorzkiej czekolady. Z czekoladą wkładamy babeczki jeszcze na minutę-dwie do ciepłego piekarnika. Wyciągamy i na roztopionej czekoladzie układamy po jednej malinie.
Na kolację lub przekąskę sałata na ciepło
2 papryki
1/2 cebuli
3 garści miksu sałat
1 łyżka oleju kokosowego
Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko warzywa. Zmniejszamy ogień i dusimy dodając sałatę. Mieszamy często, aż sałata zwiędnie. Podajemy na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa, na kolację, do ryżu lub kaszy. Dobrze smakuje też posypana słonecznikiem i kawałkami sera feta.