
Niedziela w (nowej, ciasnej ale własnej) kuchni
Pierwsza niedziela w moim nowym królestwie. Nowe królestwo jest mniejsze od poprzedniego :( wprawdzie mogę w nim więcej upchnąć po szafkach, ale blatu roboczego zdecydowanie za mało. Może i to lepiej. Nie będę robiła 5 rzeczy na raz, tylko 3 :D
Dzień rozpoczęły przepyszne placki żytnie z jagodami. Wyjątkowo na kefirze i tylko z pełnoziarnistej mąki żytniej. Wyszły idealne.
Na obiad cukiniowy placek z pstrągiem. Na 4 porcje obiadowe (lub 6 mniejszych) wykorzystałam:
1 cukinia, ok. 300 g starta na tarce
2 jajka
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g pstrąga lub innej ryby pokrojonej na kawałki
250 g sera mozzarella
sól, gałka muszkatołowa i pieprz cytrynowy do smaku
Mieszamy wszystkie suche składniki z cukinią i pstrągiem, doprawiamy do smaku, a następnie dodajemy mokre składniki. Mieszamy dokładnie ciasto i wykładamy do formy do pieczenia. Na wierzch układamy plastry sera. Pieczemy ok. 20-30 minut w zależności od wielkości formy. Ja piekłam 25 minut w formie ok. 20×30 cm.
Na deser pyszne ciasto z jabłkami i gałką lodów jogurtowych oraz maślanka z jagodami.
Co na kolację? Jeszcze nie wiem, ale czekam aż wyrośnie pyszny chleb gryczany.