
Omlet budyniowy z owocami
Na klasyczny omlet składają się tylko jajka. Ten nie jest klasyczny. Dodałam do niego proszek budyniowy, podałam z jogurtem i owocami. Smakował wybornie. Zdecydowanie lubię takie omlety. Zamiast proszku budyniowego można dodać łyżkę mąki lub dwie łyżki płatków błyskawicznych. Jaglane nie namakają całkowicie, dzięki czemu omlet jest delikatnie chrupiący.
2 jajka
15 g (lekko czubata łyżka) proszku budyniowego bez cukru (u mnie smak malinowy)
1 łyżka ksylitolu
2 łyżki mleka
do podania: kubeczek jogurtu, porcja owoców, miód
Białka ubijamy na sztywną pianę. W miseczce mieszamy żółtka, proszek oraz mleko. Do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię. Przecieramy tłuszczem. Wylewamy masę, zmniejszamy temperaturę i smażymy pod przykryciem do czasu, aż góra omletu się zetnie.
Delikatnie przekładamy na talerz. Wykładamy na wierzch jogurt i owoce.
Jogurt mieszam z miodem i sokiem owocowym. Ok. 150 g jogurtu, łyżeczka miodu i sok z malin. Maliny ok. 100 g.
Porcja ma ok. 370 kcal
B – 20 g, T – 13 g, W – 47 g,
WW – 4,0
WBT – 2,0
IG – 40
ŁG – 16
11 thoughts on “Omlet budyniowy z owocami”
ale to musi być pyszne!
Ależ jest! :)
Wygląda pysznie, chętnie bym się skusiła na taki omlet :)
Skuś się, na zdrowie i smacznego :)
Mój mąż uwielbia omlety, chyba mu zrobię niespodziankę w weekend :)
Będzie szczęśliwy :)
Właśnie zamarzyłam by go zjeść
<3
Wygląda pysznie 🙂
Rewelacyjny, jak on pięknie wygląda. Takie śniadanie zachwyci nie jednego
Bardzo mi miło :) <3