
Omlet truskawkowo-owsiany
Gdy nie można się zdecydować, czy omlet, czy może jednak owsianka, to taki kompromis będzie idealny.
Omlet owsiany z truskawkami i bananem, przełożony serkiem grani. Bomba śniadaniowa :)
1 jajko +1 białko jaja
100 g truskawek
80 g banana (mała sztuka)
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka mąki ryżowej (lub dowolnej innej)
100 g grani + 50 g truskawek do przełożenia
Białka ubijamy na sztywną pianę. Owoce miksujemy, ale nie na puree lub kroimy/siekamy drobno. Następnie mieszamy z żółtkiem, mąką i płatkami. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na rozgrzaną patelnię przetartą tłuszczem (ja używam oliwy w sprayu). Smażymy pod przykryciem do czasu, aż góra omletu się zetnie. Można też zapiec w piekarniku ustawiając naczynie/patelnię na górnej blaszce, aby omlet ściął się z góry.
Przekładamy serkiem wymieszanym z truskawkami.
Całość ma ok. 500 kcal, b/t/w – 30/12/68
One thought on “Omlet truskawkowo-owsiany”