
Orzechowy chleb
Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych orzechów. Zawierają dużo witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są … niezbędne ;), niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Jeśli mamy niedobór żelaza, to jedzenie orzechów włoskich jest w sam raz dla nas – przedłużają życie czerwonych krwinek oraz regulują ich prawidłową produkcję. Dodatkowo 100 g orzechów pokrywa aż 40% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, co jest szczególnie ważne nie tylko dla kobiet w ciąży, ale także dzieci. Garść orzechów dziennie jest niewątpliwie lepsza niż niejedna słodka przekąska, a czasem nawet mniej kaloryczna.
Polecam Wam chlebek z orzechami, który smakuje wyśmienicie bez dodatków, choć z serkiem orzechowym smakuje jeszcze lepiej – np. orzechowy Tartare lub dowolny śmietankowy wymieszany z orzechami, np. pekan… przepyszne!
200 g mąki pełnoziarnistej
5 g drożdży instant
150 ml ciepłej wody lub mleka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka tłuszczu (miękkiego masła lub oleju)
2 solidne garści orzechów włoskich
Z wszystkich składników poza orzechami zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie wyrabiamy ciasto i zagniatamy do niego orzechy. Formujemy bochenek i układamy na blasze lub w foremce. Spryskujemy trochę wodą i wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Smacznego!