
Orzechowy pasztet z soczewicy
Chrupiący pasztet z soczewicy dla tych, których znudził już smak klasycznego pasztetu wege. Polecam nie tylko od święta.
Składniki
- 400-500 g soczewica zielona/żółta/czerwona dowolnie
- 2 szt marchewka
- 1 szt korzeń pietruszki
- 2 łodygi seler
- 1 garść szpinak lub 1-2 brykiety mrożonego
- 100 g orzechy
- 5 łyżek oliwa z oliwek
- 6 łyżek otręby
- 2 szt jajko
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka lubczyk
- 1 pęczek natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Soczewicę gotujemy do miękkości razem z warzywami i przyprawami. Odcedzamy, a wodę po gotowaniu zostawiamy na wypadek, gdyby masa była za sucha i trzeba było dolać wody.
Ugotowaną z warzywami soczewicę mielimy lub miksujemy razem z oliwą, otrębami i orzechami. Dodajemy jajka i mieszamy na jednolitą zwartą masę. Jeśli masa będzie zbyt sucha – dolewamy wody. Jeśli zbyt luźna – dosypujemy otręby.
Masę przekładamy do formy (najlepsza będzie keksówka) i pieczemy ok. 45 minut w 180 st. C.