Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Orzo z krewetkami i marynowaną fetą

Orzo z krewetkami i marynowaną fetą

14 lutego, 2020

Krewetki, ogólnie owoce morza, to nie moja bajka. Takie bajki pochłania mój małżonek i dla niego sięgnęłam po przepis do książki Yotama Ottolenghiego „Prosto”. Cóż, nie powiem, aby jego przepisy były proste w moim rozumieniu tego słowa, ale też trudu większego nie ma. Jest za to całe morze smaków.

2 porcje:
ok. 150 g makaronu orzo
100 g sera feta
200 g krewetek bez pancerza
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 średni ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów w kostce
300 ml wody
1 łyżeczka suszonych warzyw – przyprawy do rosołu
1/2 łyżeczki soli

Na suchej patelni prażymy łyżeczkę nasion kopru, a następnie przekładamy do moździerza i rozkruszamy.
Ser kruszymy na większe kawałki, ok. 2 cm. Przekładamy do miseczki. Dodajemy łyżkę oliwy i rozkruszone nasiona kopru. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na bok.
W dużym rondelku umieszczamy łyżkę oliwy z oliwek i rozgrzewamy. Dodajemy makaron oraz szczyptę soli i pieprzu. Smażmy ok. 3-4 minuty mieszając ciągle, aby się nie przypalił. Gdy będzie lekko zrumieniony – jest gotowy. Przekładamy go do innego naczynia i ostawiamy na później.
W tym samym rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pozostałą część kopru włoskiego, szczyptę chilli oraz czosnek. Smażymy przez chwil, aż czosnek się lekko zrumieni. Dodajemy pomidory, wodę oraz pozostałe przyprawy. Gdy sos zacznie się gotować dodajemy makaron. Zmniejszamy temperaturę gotowania i gotujemy ok. 10-15 minut, aż makaron stanie się miękki.
Na koniec dodajemy krewetki i już bez przykrycia gotujemy ok. 3-4 minuty, aż krewetki nabiorą różowego koloru. Dodajemy marynowaną fetę, podajemy zaraz po przygotowaniu.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Danie główne, Kolacja, Przepisy, Ryby
gotowane, kolacja, krewetki, makaron, obiad, orzo, owoce morza, yotam ottolenghi

Post navigation

NEXT
Czekoladowe ciasto bez mąki
PREVIOUS
Owsianka kokosowa

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.