
Owocowe babeczki
Składniki:
225 g mąki orkiszowej
100 g owców jagodowych świeżych lub suszonych
300 ml mleka
1 jajko
1 banan
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka soku z pomarańczy lub aromat pomarańczowy
czekolada gorzka 70% do posypania babeczek
Sposób wykonania:
Banana rozgniatamy widelcem. Jajko mącimy, łączymy z mlekiem. Dodajemy owoce i sok lub aromat pomarańczy. W osobnej misce łączymy suche składniki, następnie dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremek na babeczki. Czekoladę kruszymy, posypujemy babeczki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 25-30 minut.
One thought on “Owocowe babeczki”