
Owsiane ciasto z twarogiem
i truskawkami
W założeniu miał to być sernik. Jak to w kuchni czasem bywa, plan to jedno, a efekt końcowy – drugie. Grunt, aby efekt był smaczny. Ten jest, więc się dzielę przepisem.
Ciasto:
250 g chudego twarogu
400 g truskawek
80 g płatków owsianych
2 jajka
50 g ksylitolu
Polewa:
70 g masy kajmakowej
150 g jogurtu skyr
owoce do dekoracji
Wszystkie składniki na ciasto wykładamy do melaksera i miksujemy na gładką masę. Jeśli używacie blendera, składniki lepiej dodawać partiami, aby składniki dobrze się rozdrobniły. Można osobno utrzeć twaróg z jajkami. Użyć płatków błyskawicznych i zmiksować truskawki na mus, a następnie wszystkie składniki połączyć.
Masę na ciasto wykładamy do formy o średnicy ok. 25 cm i pieczemy w 180 st. C przez ok. 40-50 minut.
Jogurt mieszamy z masą kajmakową, a następnie wykładamy na ostudzone ciasto. Dekorujemy owocami.
Dzieląc ciasto na 8 porcji, jedna ma ok. 140 kcal,
B – 12 g, T – 3 g, W – 17 g
WW – 1,6
WBT – 0,8
IG – 54
ŁG – 8