
Owsiano-twarogowe kluchy z truskawkami
Danie lekkie i szybkie. Kopytka twarogowe zna pewnie każdy. Do tych dodałam mniej mąki, przez co ciasto nie jest tak zbite, jak w klasycznych kopytkach. To wystarczyło, by nadać lekkości i swoistej puszystości.
kluchy:
250 g twarogu
1 jajko
50 g mąki owsianej
sos:
200 g truskawek
2 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa
łyżka soku z cytryny
Składniki na kluchy zagniatamy i odstawiamy na ok. 20 minut, by ciasto związało. Po tym czasie ugniatamy ciasto ponownie, formujemy wałeczek o średnicy ok. 3-4 cm, grubszy, niż w przypadku klasycznych kopytek. Odkrawamy nożem krążki, które następnie gotujemy we wrzącej wodzie. Kluski są gotowe od razu po wypłynięciu na wierzch.
Truskawki kroimy na kawałki. Na patelni podgrzewamy ksylitol z sokiem z cytryny. Następnie wrzucamy truskawki i smażymy ok. 5 minut. Gotowym sosem polewamy kluchy.
Całość ma ok. 560 kcal, b/t/w – 60/12/56
One thought on “Owsiano-twarogowe kluchy z truskawkami”