
Pączki twarogowe
Oryginalny przepis na te szybkie pączusie znajdziecie na kwestiasmaku.com. W mojej wersji pączki są bez cukru. Nie smażyłam ich też na głębokim tłuszczu. Środki oponek usmażyłam prawie bez tłuszczu – tyle co zostało po smażeniu ostatniej porcji. Podałam z pomarańczowym curdem. Nie zabrakło też jednorożcowej posypki.
250 g mąki orkiszowej
250 g mielonego półtłustego twarogu
2 żółtka
70 g naturalnego jogurtu
50 g ksylitolu (niepełne 1/3 szklanki)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka esencji waniliowej
Wszystkie składniki miksujemy. Ja wykorzystałam Thermomix (40 sekund, mieszanie ciasta). Ciasto następnie zagniatamy i wałkujemy na grubość ok. 1,5-2 cm. Szklanką wykrawamy krążki, a mniejszym naczyniem, np. kieliszkiem – środek, robiąc oponkę. Można też smażyć całe krążki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, maksymalnie po 2 minuty z każdej strony.
Pączki zaraz po upieczeniu są bardzo puszyste, a potem lekko opadają. Jednak smak się nie zmienia. I uzależniają!
4 thoughts on “Pączki twarogowe”
smakowite!
wyglądają genialnie!
ale bym zjadła takiego!
smakowicie wyglądają