
Parowańce z duszoną soczewicą
Parowańce:
50 ml wody
3 łyżki oleju rzepakowego,
1,5 łyżeczki suchych drożdży, w proszku
420 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
Wodę podgrzewamy do temperatury ok. 35 st. C. Dodajemy olej i drożdże, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy z nich dość luźne ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do dłoni, ale też od niej odchodzić bez większego problemu. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 12 części. Z każdej formujemy kulkę. Gotujemy na parze.
Soczewica:
200 g soczewicy czerwonej
400 g przecieru pomidorowego lub pomidorów w puszce
2 łyżki oleju rzepakowego
ok. 20 g sosu sojowego
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki majeranku
ok. 0,75-1 szklanka wody
Soczewicę płuczemy na sicie. W rondelku zagrzewamy olej. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sos sojowy. Mieszamy. Dodajemy soczewicę i chwilę smażymy. Następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ok. 10-15 minut. Gdy soczewica będzie miękka, dodajemy majeranek oraz pomidory. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
Podajemy z bułeczkami i, opcjonalnie – jogurtem.