Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Parówki to zło?

Parówki to zło?

8 lutego, 2016
Będąc na zakupach dałam się namówić córce na zakup parówek. Zrobiłam furorę przy lodówce – przeczytałam skład wszystkich rodzajów, budząc czasem duże zainteresowanie osób, które brały co w lepszej cenie było. Moją uwagę zwróciły dwa produkty jednego producenta. Jeden to parówki z fileta, drugi – parówki dla dzieci. Parówki za kilogram kosztowały: dla dzieci 19,93 zł, a z fileta 23,47 zł.
W obu przypadkach plusem jest brak dodatku glukozy. W parówkach dla dzieci nie zostało sprecyzowane z jakich części kurczaka i cielęcia pochodzi mięso.   Dodatkowo parówki zawierają hydrolizowane białko słonecznika i błonnik ziemniaczany – zakładam, że jego zadaniem jest wiązanie wody. Produkt zawiera mięso w ilości 87% a druga na liście składników jest woda właśnie.
Skąd przekonanie, że parówki dla dzieci powinny być gorszej jakości? Nie wiem.
Na szczególną uwagę zasługuje tu informacja o kwasie L-askorbinowym. Odnoszę wrażenie, że producent sugeruje, iż wzbogaca to produkt w witaminę C. Nie, nie jest to dodatek witaminy C, ale dodatek przeciwutleniaczy. Oczywiście bezpieczny, w przeciwieństwie do azotynu sodu, którego ADI* wynosi 0,06 mg na kg masy ciała.
Kilka słów o azotynie sodu.
O tym, ile jakich dodatków do żywności można stosować mówi Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. Ciekawych tematu zachęcam do lektury. W przypadku azotynu sodu dopuszczalne jest użycie go do produkcji w ilości 100 mg na kg wyrobu, przy czym może go pozostać w wyrobie gotowym od 50 do 175 mg na kg gotowego wyrobu. Nie znam dokładnie technologii produkcji parówek, szczególnie, czy są peklowane na mokro, czy sucho. Zakładam, że na mokro i pozostałość azotynów w 100 g parówki może wynosić od 0,5 mg do 1 mg. Dla dziecka o wadze 15 kg ADI azotynu sodu wynosi 0,9 mg. Dla dorosłej osoby o wadze 70 kg ADI wynosi 4,2 mg. Jeśli dziecko jest „wędlinożercą”, przekroczenie ADI azotynu sodu nie jest  tak trudne, jak w przypadku osoby dorosłej.
Wracając do tytułowego pytania. Nie, parówki nie są złem. Obecnie produkowane są z mięsa, które nie zostało mechanicznie oddzielone, nie zawierają soi i wypełniaczy. Można znaleźć całkiem dobrej jakości produkty. Złem jest chemia, która jest do nich dodawana. Praktycznie każda wędlina zawiera azotyny i/lub azotany. Czytajmy etykiety. Im krótsze, tym lepiej.
* ADI=dopuszczalne dzienne spożycie

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

O jedzeniu
dodatki do żywności, konserwanty

Post navigation

NEXT
Warzywna zapiekanka
PREVIOUS
Niedziela w kuchni, vol. 2

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.