Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Parówki to zło?

Parówki to zło?

8 lutego, 2016
Będąc na zakupach dałam się namówić córce na zakup parówek. Zrobiłam furorę przy lodówce – przeczytałam skład wszystkich rodzajów, budząc czasem duże zainteresowanie osób, które brały co w lepszej cenie było. Moją uwagę zwróciły dwa produkty jednego producenta. Jeden to parówki z fileta, drugi – parówki dla dzieci. Parówki za kilogram kosztowały: dla dzieci 19,93 zł, a z fileta 23,47 zł.
W obu przypadkach plusem jest brak dodatku glukozy. W parówkach dla dzieci nie zostało sprecyzowane z jakich części kurczaka i cielęcia pochodzi mięso.   Dodatkowo parówki zawierają hydrolizowane białko słonecznika i błonnik ziemniaczany – zakładam, że jego zadaniem jest wiązanie wody. Produkt zawiera mięso w ilości 87% a druga na liście składników jest woda właśnie.
Skąd przekonanie, że parówki dla dzieci powinny być gorszej jakości? Nie wiem.
Na szczególną uwagę zasługuje tu informacja o kwasie L-askorbinowym. Odnoszę wrażenie, że producent sugeruje, iż wzbogaca to produkt w witaminę C. Nie, nie jest to dodatek witaminy C, ale dodatek przeciwutleniaczy. Oczywiście bezpieczny, w przeciwieństwie do azotynu sodu, którego ADI* wynosi 0,06 mg na kg masy ciała.
Kilka słów o azotynie sodu.
O tym, ile jakich dodatków do żywności można stosować mówi Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. Ciekawych tematu zachęcam do lektury. W przypadku azotynu sodu dopuszczalne jest użycie go do produkcji w ilości 100 mg na kg wyrobu, przy czym może go pozostać w wyrobie gotowym od 50 do 175 mg na kg gotowego wyrobu. Nie znam dokładnie technologii produkcji parówek, szczególnie, czy są peklowane na mokro, czy sucho. Zakładam, że na mokro i pozostałość azotynów w 100 g parówki może wynosić od 0,5 mg do 1 mg. Dla dziecka o wadze 15 kg ADI azotynu sodu wynosi 0,9 mg. Dla dorosłej osoby o wadze 70 kg ADI wynosi 4,2 mg. Jeśli dziecko jest „wędlinożercą”, przekroczenie ADI azotynu sodu nie jest  tak trudne, jak w przypadku osoby dorosłej.
Wracając do tytułowego pytania. Nie, parówki nie są złem. Obecnie produkowane są z mięsa, które nie zostało mechanicznie oddzielone, nie zawierają soi i wypełniaczy. Można znaleźć całkiem dobrej jakości produkty. Złem jest chemia, która jest do nich dodawana. Praktycznie każda wędlina zawiera azotyny i/lub azotany. Czytajmy etykiety. Im krótsze, tym lepiej.
* ADI=dopuszczalne dzienne spożycie

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

O jedzeniu
dodatki do żywności, konserwanty

Post navigation

NEXT
Warzywna zapiekanka
PREVIOUS
Niedziela w kuchni, vol. 2

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.