
Pascha migdałowa z wiśniami i czekoladą
Jeśli lubicie jajka faszerowane czymś innym, niż żółtka, a nie lubicie marnować jedzenia, to bardzo dobrze. Żółtka możecie wykorzystać do słodkiej paschy. Ten wielkanocny sernik bez pieczenia choć kaloryczny, jest smaczny i zdrowy – jeśli nie zjecie go całego sami…
Do wykonania paschy potrzebna jest gaza i najlepiej jakaś wysoka forma – albo do ciasta, albo doniczka, ostatecznie nawet plastikowa butelka po napoju przekrojona na pół – chodzi o tę połowę z dnem :)
Składniki
- 500 g twaróg chudy
- 200 g ksylitolu lub innego słodziwa
- 5 żółtko ugotowane
- 120 g masło
- 2 łyżki śmietana 12%
- 2 łyżki płatki migdałów
- 50 g rodzynki dużych, jumbo
- 50 g suszone wiśnie lub kandyzowane
- 50 g czekolada gorzka 70%
Sposób przygotowania
Rodzynki i wiśnie moczymy we wrzątku. Czekoladę kroimy nożem na drobne kawałki.
Twaróg ucieramy z masłem, słodziwem i żółtkami. Do masy dodajemy śmietanę i dodatki. Mieszamy.
Foremkę lub doniczkę wykładamy czystą gazą złożoną na pół. Do foremki przekładamy masę i dociskamy od góry, najlepiej obciążając. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyciągamy, zdejmujemy gazę i wykładamy na talerzyk.