Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Pełnoziarnista chałka waniliowa

Pełnoziarnista chałka waniliowa

3 marca, 2018

Wprawdzie pełnoziarnistej chałce brakuje lekkości, jaką pochwalić się może jej biała siostra. Jednak smak i zapach nie pozostawiają wątpliwości, że pełne ziarno również może cieszyć zmysły.

425 g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g drożdży świeżych (8 g instant)
15 g (opakowanie) cukru waniliowego
60 g cukru*
50 g masła
1/6 szklanki mleka/wody (40 ml)
2 jajka
łyżka ekstraktu waniliowego

tłuszcz do formy
żółtko i łyżeczka wody do posmarowania chałki
sezam do posypania

Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Jajka roztrzepać, dodać do drożdży. Dodać ekstrakt waniliowy, pół szklanki mąki i ubijać masę do czasu, aż składniki się połączą. Dodać pozostałą część mąki, wymieszać.
Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać przez ok. 10 minut, do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Miskę wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej ciasto, obrócić (aby wierzch pokrył się tłuszczem), nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 90 minut, do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać krótko. Podzielić na trzy równe części. Z każdego kawałka uformować wałeczek o średnicy ok. 3-4 cm, a następnie zapleść w warkocz. Chałkę odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiła swoją objętość.
Wierzch chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać sezamem lub makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i piec ok. 35-40 minut. Chałkę delikatnie popukać – gdy wyda głuchy odgłos, jest gotowa.

*można zamienić cukier na ksylitol lub erytrol, jednak te słodziki można dodać dopiero po wyrośnięciu ciasta

Całość to 12 porcji, ok. 208 kcal każda
B: ok. 8 g
T: ok. 6 g
W: ok. 30 g

 

Oryginalny przepis znajdziecie w książce Tadeusza Barowicza „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”.

 

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Na słodko, Pieczywo, Przepisy
drożdżowe, drożdżówka, pieczone, pieczywo

Post navigation

NEXT
Babka mocno czekoladowa
PREVIOUS
Kurczak w zielonym curry z bakłażanem

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.