
Pełnoziarnista chałka waniliowa
Wprawdzie pełnoziarnistej chałce brakuje lekkości, jaką pochwalić się może jej biała siostra. Jednak smak i zapach nie pozostawiają wątpliwości, że pełne ziarno również może cieszyć zmysły.
425 g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g drożdży świeżych (8 g instant)
15 g (opakowanie) cukru waniliowego
60 g cukru*
50 g masła
1/6 szklanki mleka/wody (40 ml)
2 jajka
łyżka ekstraktu waniliowego
tłuszcz do formy
żółtko i łyżeczka wody do posmarowania chałki
sezam do posypania
Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Jajka roztrzepać, dodać do drożdży. Dodać ekstrakt waniliowy, pół szklanki mąki i ubijać masę do czasu, aż składniki się połączą. Dodać pozostałą część mąki, wymieszać.
Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać przez ok. 10 minut, do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Miskę wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej ciasto, obrócić (aby wierzch pokrył się tłuszczem), nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 90 minut, do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać krótko. Podzielić na trzy równe części. Z każdego kawałka uformować wałeczek o średnicy ok. 3-4 cm, a następnie zapleść w warkocz. Chałkę odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiła swoją objętość.
Wierzch chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać sezamem lub makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i piec ok. 35-40 minut. Chałkę delikatnie popukać – gdy wyda głuchy odgłos, jest gotowa.
*można zamienić cukier na ksylitol lub erytrol, jednak te słodziki można dodać dopiero po wyrośnięciu ciasta
Całość to 12 porcji, ok. 208 kcal każda
B: ok. 8 g
T: ok. 6 g
W: ok. 30 g
Oryginalny przepis znajdziecie w książce Tadeusza Barowicza „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”.