
Pieczarkowy pasztet z kaszy gryczanej
Pasztet będący dziełem przypadku. Przez przypadek nie zrobiłam tego, co planowałam :)
500 g pieczarek
1 mała cebula
1 łyżeczka oleju
50 g palonej kaszy gryczanej
2 łyżki kaszy bulgur lub kuskus
1 łyżka czerwonej soczewicy
2-3 suszone pomidory (można pominąć)
1-2 łyżki pestek dyni
2 jajka
opcjonalnie ok. 20-30 g żółtego sera
przyprawy: sól, kolendra mielona, majeranek
Pieczarki obieramy, siekamy bardzo drobno razem z cebulą i suszonymi pomidorami. Ja użyłam rozdrabniacza. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Następnie dusimy pod przykryciem, by pieczarki zmiękły.
Kasze, soczewicę i pestki dyni gotujemy w niepełnej szklance wody. Gdy kasza wchłonie całą wodę odstawiamy do ostudzenia.
Pieczarki i kaszę łączymy, dodajemy jajka, przyprawy i ewentualnie żółty ser. Masę przekładamy do małej keksówki i pieczemy przez 40 minut w 180 st. C.