
Pieczone bataty z fenkułem
Ile piekarników w tym kraju, tyle pomysłów na pieczone warzywa. Tym razem zapraszam na pieczone bataty z oliwą z pestek dyni, pieczone z fenkułem.
Koper włoski (fenkuł) kroimy w plastry, ok. 1-1,5 cm grubości. Batata kroimy wzdłuż na dwie części. Ostrym norzem nacinamy batata. Warzywa doprawiamy solą i kuminem. Batata umieszczamy w piekarniku rozgrzanym o 200 st. C. Pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie dokładamy koper i skrapiamy warzywa oliwą z pestek dyni. Temperaturę zmniejszamy do 170 st. C i pieczemy do czasu, aż warzywa delikatnie się zarumienią – ok. 10-15 minut.
Podajemy z serkiem ricotta. Oprószamy kuminem i ziołowym pieprzem.
Tak przygotowane warzywa mogą stanowić dodatek do dania mięsnego lub z ryby. Jako samodzielne danie również są sycące i można je zjeść praktycznie na każdy posiłek.
2 thoughts on “Pieczone bataty z fenkułem”
uwielbiam pieczone bataty, dzieci kiedyś nie lubiły ale teraz przepadają za nimi:-)
Moje dzieciaki nadal nie bardzo. Dynię i marchewkę tak, ale bataty już za słodkie. Ciasto i placki z batatów to jedyna forma, przy której nie marudzą :)