
Pieczone kotlety z kaszą gryczaną i fetą
Dla fanów piekarnika i obiadów, które po przygotowaniu, robią się same, a samo przygotowanie zajmuje mało czasu. Czyli coś dla zabieganych i dbających o to, co na talerzu.
2 porcje:
400 g mięsa mielonego
1/2 małej cukinii
ok. 100 g sera feta
5 łyżek drobnej kaszy, np. jęczmiennej lub łamanej gryczanej niepalonej
kolendra mielona i sól do smaku
1 łyżka oliwy
Mięso doprawiamy. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na sicie, aby ściekł nadmiar soku, ewentualnie odciskamy delikatnie w dłoniach. Ser kruszymy. Łączymy wszystkie składniki, formujemy kulki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, wykładamy kotlety, posmarowane wcześniej oliwą. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C, do czasu, aż kotlety się zrumienią.
Porcja ma ok. 550 kcal
B: 50
T: 22
W: 40