
Pieczone mielone z pasternakiem
i burakiem z sosem koperkowym
Pieczone mielone z warzywami to mój ulubiony pomysł na obiad. Mogę w łatwy sposób przemycić warzywa, które podane osobno mogłyby dzieciom nie smakować. Pieczona wersja kotletów nie wymaga ode mnie grzania się przy patelni, ani tłuszczu do smażenia.
4 porcje:
2 większe pasternaki (ok. 200 g)
2 ziemniaki (ok. 200 g)
1 mniejszy burak (ok. 100 g)
500 g mięsa drobiowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka zielonej czubrycy lub cząbru
1/2 łyżeczki kurkumy
sos:
1 pęczek koperku
400 g naturalnego gęstego jogurtu (może być grecki)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki garam masala
opcjonalnie: mały ząbek czosnku
Warzywa obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Mięso mielimy lub siekamy drobno. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz warzywa, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kulki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy dłonią lub łyżką. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C.
Jeśli posiadacie opcję grillowania w piekarniku, to warto włączyć na 5 minut przed końcem pieczenia.
Koperek myjemy, siekamy drobno. Jogurt mieszamy z koperkiem i przyprawami. Odstawiamy na kilka minut, aby smaki się połączyły.
Porcja ma ok. 276 kcal
B – 28 g, T – 3 g, W – 33 g
WW – 2,8
WBT – 1,4
IG – 53
ŁG – 12