
Pieczone mielone z pęczakiem
Danie „dwa w jednym”. Takie lubię najbardziej. Tak jakby jednogarnkowe, tylko pieczone na blasze w piekarniku :)
2-3 porcje
100 g kaszy pęczak (ja użyłam miksu z pęczakiem)
2 piersi kurczaka
3 kostki mrożonego szpinaku
1 jajko
3 łyżki parmezanu
przyprawy: sól, garam masala, majeranek
sos:
szklanka przecieru pomidorowego
ząbek czosnku
przyprawy: majeranek i sól
Kaszę gotujemy. Ciepłą kaszę mieszamy ze szpinakiem, aby się rozmroził. Kurczaka siekamy drobno, dodajemy do kaszy razem z jajkiem i przyprawami oraz dwiema łyżkami parmezanu. Całą masę mieszamy dokładnie. W dłoniach formujemy z masy duże kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy dłonią. Pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie posypujemy pozostałym parmezanem i grillujemy ok. 5-10 minut.
Przecier podgrzewamy w rondelku z dodatkiem przypraw i czosnku przeciśniętego przez praskę.