
Pieczone mielone
Bywa tak, że zamierzam zrobić coś konkretnego, a w trackie przygotowywania zmieniam koncepcję i wychodzi coś zupełnie innego. Miały być patisony faszerowane mięsem mielonym z pieczarkami. Zamiast tego, wyszły prawie kotlety mielone pieczone na pieczarkach.
Na 4 porcje użyłam:
400 g dużych pieczarek (na grilla lub samych kapeluszy do faszerowania)
3/4 szklanki ryżu
1 jajko
500 g mięsa mielonego (dowolnego, ja użyłam z indyka)
1 łyżeczka oleju kokosowego
1/2 cebuli
przyprawy: sól, papryka słodka, majeranek
Pieczarki obieramy i układamy kapeluszami do dołu. Na oleju kokosowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy mięso mielone. Smażymy chwilę mieszając, doprawiamy do smaku. Ryż gotujemy al dente, dodajemy do mięsa. Do masy mięsnej wbijamy jedno jajko i wyrabiamy dłonią. Lepimy kulki i układamy na kapeluszu pieczarki.
Można posypać tartym serem.
Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 st. C.