
Pieczone oponki z dynią
Komu tłusty czwartek straszny, gdy ma alternatywę. Wprawdzie pączki pieczone to nie to samo, co smażone, ale i te są smaczne, a smażone mogą również być mniej kaloryczne. W ubiegłym roku serwowałam oponki z ricotty, dziś – z dynią. Które lepsze, musicie ocenić samodzielnie.
375 g mąki (ok. 2,5 szklanki) mąki, najlepiej pszennej, żeby ciasto dobrze wyrosło i było puszyste – ja dałam 150 g mąki pszennej, 75 g mąki z ciecierzycy, 50 g mąki ryżowej i 50 g mąki kokosowej
10 g drożdży instant
1/2 szklanki mleka
150 g puree z dyni (ugotowana lub upieczona dynia zmiksowana na gładko)
1 jajko
20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
30 g erytrolu
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy puree z dyni i jajko, wyrabiamy ciasto. Dodajemy rozpuszczony tłuszcz i zagniatamy ponownie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy sól, spirytus i słodziwo, dokładnie mieszamy, zagniatając. Z ciasta formujemy kulkę, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, oprószamy blat mąko i wyrabiamy delikatnie. Ciasto wałkujemy na gruby placek – im grubszy, tym grubsze będą oponki. Szklanką wycinamy kółka, pośrodku wycinamy dziurkę. Oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto zagniatamy ponownie i powtarzamy czynności. Oponki odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kolejne ok. 15 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i pieczemy ok. 25 minut.
Oponki można także upiec na dowolnym tłuszczu, smażąc kilka minut obie strony oponki. Ja usmażyłam kółeczka pozostałe po wycięciu środka oponek.
Podałam z płatkami róży w cukrze oraz dżemem 100 % owoców dzikiej róży.
Jedna porcja, pieczona, bez dodatków ma ok. 110 kcal, B: 4 g, T: 3 g i W: 14 g.