
Pieczone placki z cukinią i porem
100 g tartego sera parmezan
1 szalotka lub pół czerwonej cebuli
80 g pora
250 g cukinii
2 łyżki oleju rzepakowego
120 g mąki orkiszowej (niepełna szklanka)
2 jajka
2 łyżki naturalnego jogurtu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Szalotkę kroimy w kostkę. Pora dokładnie czyścimy, kroimy w plasterki. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej. Blanszujemy szalotkę i pora.
W misce mieszamy jajka, jogurt oraz przyprawy. Dodajemy mąkę i parmezan, mieszamy. Następnie dodajemy warzywa i mieszamy ponownie.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Na blasze, łyżką, wykładamy masę zachowując odstępy między plackami. Pieczemy ok. 20 minut.