
Pieczone placki ziemniaczane z mięsem mielonym
Obiad na miarę leniwej patelni. Jeśli nie chcesz smażyć placków ziemniaczanych, ani mielonych kotletów, to jest to rozwiązanie dla Ciebie. Jeśli masz ochotę na placki niebanalne i obiad, który zrobi bez Twojej uwagi, to jest to rozwiązanie dla Ciebie. A jeśli lubisz dobrze zjeść, to jest to danie dla Ciebie.
6 placków:
400 g drobiowego mięsa mielonego
500 g ziemniaków
100 g jarmużu
pęczek natki pietruszki
1 jajko
majeranek, pieprz ziołowy i sól do smaku
Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sito, solimy i zostawiamy, aby ściekł nadmiar soku.
Jarmuż i natkę pietruszki dokładnie siekamy. Dodajemy pieprz ziołowy i majeranek, dodajemy jajko, mieszamy. Następnie łączymy z mięsem mielonym i z ziemniakami. Jeśli mają dużo soku, dodatkowo odciskamy jego nadmiar.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy masę, formując kotlety. Pieczemy w 180 st. C przez 30 minut, a następnie włączamy funkcję grilla i pieczemy kolejne 10 minut.
1 placek ma ok. 300 kcal,
B – 30 g, T – 2 g, W – 37 g
WW – 3,2
WBT – 1,4
IG – 81
ŁG – 21
One thought on “Pieczone placki ziemniaczane z mięsem mielonym”