
Pierniczki raz
Nie są to pierniki dojrzewające, z powodzeniem jednak, wykonane dziś, przetrwają do świąt. O ile nie zjecie, a powstrzymać się trudno :)
Składniki
- 400 g mąka orkiszowa
- 180 g erytrol lub inne słodziwo
- 75 ml miód
- 75 ml woda
- 75 g olej kokosowy lub masło
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1,5 łyżeczki soda oczyszczona
po 1 łyżeczce każdej przypraw mielonych:
Sposób przygotowania
Zagotować w garnku wodę z erytrolem i miodem. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Zostawić masę do ostygnięcia.
Do wymieszanych suchych składników dodawać ostudzoną masę. Wymieszać wszystko dokładnie na jednolite ciasto i włożyć do lodówki, aby się chłodziło. Ciasto można trzymać w lodówce do dwóch dni.
Ostudzone ciasto po kawałku rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm. Wykrojone pierniki piec w temp. 170 st. C (bez termoobiegu) przez ok. 10 minut.