
Pierniczki trzy
Przepis pochodzi z „Kuchnia polska” z 1968 roku. W swojej wersji użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, ale nie użyłam tłuszczu. Zwykle do pierników używam miodu gryczanego, ponieważ uwielbiam jego smak. W tym roku jednak go nie miałam, więc użyłam ze spadzi iglastej.
500 g mąki
400 g miodu
400 g masła klarowanego
2 jajka
10 g sody oczyszczonej
po pół łyżeczki przypraw: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie mielone, kardamon, kozieradka mielona
Mąkę mieszamy z sodą. Masło topimy w rondelku, dodajemy miód, mieszamy i studzimy. Jajka mącimy, dodajemy do płynnego masła i miodu, mieszamy dokładnie. Płynne składniki dodajemy do mąki i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie błyszczące i jednolite.
Przygotowane ciasto możemy od razu wałkować. Wałkujemy na grubość ok. pół centymetra. Wykrawamy różne kształty. Pierniczki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między pierniczkami zostawiamy odstęp, ponieważ pierniczki rosną podczas pieczenia. Pierniki pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Pierniczki można od razu dekorować. Przechowywane w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku mogą leżeć nawet miesiąc. Po 2-3 dniach kruszeją i są doskonałe.
One thought on “Pierniczki trzy”