
Piernikowe mini tarty
Kruche tarty o smaku piernika. Nadzienie cynamonowo-pomarańczowe. Czyż to nie brzmi pysznie?
Przyprawę do piernika robię mieszając:
3 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczkę kardamonu,
1/2 łyżeczki mielonych goździków,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
opcjonalnie:
1/4 łyżeczki mielonej kozieradki,
1/4 łyżeczki mielonej kolendry,
szczypta pieprzu czarnego
Przepis na 6 mini tart
Ciasto:
20 g ksylitolu
100 g masła
150 g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy piernikowej bez dodatku cukru lub miks przypraw
Nadzienie:
200 g mielonego twarogu półtłustego
1 jajko
30 g ksylitolu
sok z 1 mniejszej pomarańczy
1 łyżeczka przyprawy piernikowej bez dodatku cukru lub miks przypraw
3-4 łyżki miodu
orzechy do posypania
Ze składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę do tart. Pieczemy przez ok. 10 minut w 180 st. C.
W tym czasie żółtko ucieramy z ksylitolem. Następnie dodajemy przyprawę, twaróg i dolewamy połowę soku. Mieszamy dokładnie. Masę wykładamy do podpieczonych spodów tart i pieczemy kolejne ok. 15-20 minut w 170 st. C.
Miód mieszamy z pozostałą częścią soku z pomarańczy. Tarty po ostudzeniu polewamy sokiem, posypujemy orzechami.