
Pierogi leniwe z zakwasem
Kolejny pomysł na wykorzystanie części zakwasu żytniego. Kluski są bardziej wyraziste w smaku. Smakują wybornie z dodatkiem samego masła i soli. Podane ze smażonymi na maśle śliwkami, smakują równie dobrze.
90 g zakwasu żytniego
450 g twarogu półtłustego, krajanka
220 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej
1 jajko
Składniki wyrabiamy dokładnie, najlepiej przy użyciu miksera. Ubijamy w zwarte, elastyczne ciasto i chwilę zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałeczek, z którego ostrym nożem odkrawamy „kopytka”.
Gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch – są gotowe. Wyciągamy łyżką cedzakową i od razu podajemy z wybranymi dodatkami.
Jeśli chcecie przygotować danie w Thermomix, wystarczy umieścić w naczyniu wszystkie składniki, a następnie wymieszać 45 sekund, obroty 3.
Polecam także duszone brzoskwinie