
Pierogi z truskawkami
Zamiast truskawek możesz wybrać dowolne sezonowe owoce, równie pysznie wychodzą z jagodami lub borówkami.
Ciasto na pierogi robię bez dodatku jajek. CIasto jest elastyczne i dobrze się rozwałkowuje.
Ciasto:
500 g mąki typ 500
125 ml ciepłej, przegotowanej wody
szczypta soli
Farsz:
300 g truskawek
200 g chudego twarogu
Mąkę wsyp do dużej miski. Dolej połowę wody i wymieszaj, aż składniki się połączą. Ja to robię łyżką. Następnie przełóż ciasto na blat, zagniataj dolewając wodę partiami. Gdy masa będzie elastyczna, podsyp blat mąką i rozwałkuj ciasto. Wycinaj okręgi foremką lub szklanką o szerokim rancie.
Truskawki posiekaj drobno, wymieszaj dokładnie z twarogiem. Nakładaj po łyżeczce, dwóch farszu na każdego pieroga. Zaklej dokładnie brzegi ciasta.
Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie. Wrzuć na wrzątek i zamieszaj delikatnie. Gdy wypłyną na wierzch są gotowe do podania.
Ja podałam z miodem i masłem.
One thought on “Pierogi z truskawkami”
Jejj… Ślinka cieknie na sam widok. :)