
Pijana ricotta
czyli serniczek z likierem truskawkowym
Możecie upić ricottę dowolnym likierem. Ja wykorzystałam truskawkowy. Kremowy smak likieru idealnie podkręcił dość mdłą ricottę. Wystarczyło dodać owoce dla przełamania smaku i deser dla pełnoletnich gotowy.
Podczas gotowania wprawdzie alkohol odparowuje, jednak nigdy do końca. Dlatego też nie polecam dań z dodatkiem alkoholu dla dzieci. Nawet jeśli ten dodatek jest niewielki. Tu akurat wcale nie mały :)
2 duże lub 4 mniejsze porcje:
1 szklanka likieru śmietankowo-truskawkowego
2 łyżki agar-agar lub żelatyny
250 g serka ricotta
pół szklanki owoców jagodowych
płatki migdałów do dekoracji
Likier zagotowujemy razem z agar-agar, gotujemy ok. 2-3 minut. Jeśli używacie żelatyny – zagotujcie likier, a następnie zdejmijcie rondelek i dodajcie do gorącego żelatynę i wymieszajcie, aż się rozpuści.
Do likieru partiami dodajemy ricottę mieszając rózgą dokładnie, aby nie powstały grudki. Szczególnie, jeśli użyliście żelatyny. Masę przekładamy do pucharków. Dodajemy owoce, płatki migdałów i pozostawiamy do ostygnięcia.
Duża porcja ma ok. 445 kcal,
B – 21 g, T – 20 g, W – 54 g
WW – 4,4
WBT – 2,6
IG – 37
ŁG – 4