
Pikantna zupa paprykowa
Przepyszna, rozgrzewająca zupa. Słodko-kwaśna, lekko pikantna. Sycąca, choć lekka. Pyszna!
W wersji wegańskiej smakuje równie dobrze :)
4 porcje:
2 duże czerwone papryki
2 mniejsze bataty
2-4 łyżki soczewicy
1 marchewka
1/2-1 papryczka chilli
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
180 ml mleka kokosowego (mała puszka, stała część plus woda)
1 duża pierś kurczaka
przyprawy: sól, kolendra, garam masala
Paprykę, bataty i marchewkę obieramy. Marchew ścieramy na tarce, bataty kroimy w kostkę. Paprykę oraz papryczkę chilli siekamy drobno lub mksujemy. Warzywa przekładamy do garnka zalewamy 1-1,5 l wody. Gotujemy. Dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy i mleko kokosowe. Kurczaka kroimy w kostkę lub paski (dowolnie) i dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i, gdy mięso będzie ugotowane, zupa jest gotowa.
Smacznego!