
Placek gryczany z kapustą i pstrągiem
Jak już niektórzy wiedzą, lubię, gdy obiad robi się sam. Jak robi się smaczny i zdrowy, to lubię jeszcze bardziej. Zupełnym przypadkiem poczyniłam placek z mąki gryczanej z kapustą kiszoną i rybą. Ja użyłam pstrąga, ale każda inna ryba będzie równie dobrze smakowała w towarzystwie kapusty.
ok. szklanka mąki gryczanej
1 jajko
2-4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 garści kiszonej kapusty
większy filet pstrąga
przyprawy: sól i pieprz
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko i tyle wody, aby uzyskać elastyczne ciasto o dość zwartej konsystencji.
Ciasto wykładamy na dnie formy – ok. 20×20. Z kapusty odciskamy nadmiar płynu. Połowę wykładamy na ciasto. Na kapustę wykładamy rybę pokrojoną w kostkę. Przykrywamy pozostałą częścią kapusty.
Pieczemy 35 minut w 180 st. C. Pod koniec pieczenia wylewamy na wierzch jeszcze ok. łyżkę oleju. Można posypać parmezanem. Koniecznie natką pietruszki :)
Smacznego!